English | Български
Къде съм? > Начало > За нас > Новини

Пета палеонтологична експедиция край град Трън на Националния природонаучен музей при БАН (c) НПМ
Пета палеонтологична експедиция край град Трън на Националния природонаучен музей при БАН (1) (c) НПМ
Пета палеонтологична експедиция край град Трън на Националния природонаучен музей при БАН (2) (c) НПМ
Пета палеонтологична експедиция край град Трън на Националния природонаучен музей при БАН (3) (c) НПМ
Пета палеонтологична експедиция край град Трън на Националния природонаучен музей при БАН (4) НПМ

Пета палеонтологична експедиция край град Трън на Националния природонаучен музей при БАН

18 август 2022 16:30

Между 7 и 15 август 2022 се проведе Петата палеонтологична експедиция на НПМ-БАН до находището на динозаври и друга къснокредна гръбначна фауна край град Трън, ръководена от гл. ас. д-р Латинка Христова, с участието на палеонтолози от музея и техни колеги от Софийския университет Св. Климент Охридски и Геологическия институт на БАН.

Поредният успешен сезон в Трънско обогати музейните колекции с нови фосилни останки от гръбначна фауна на възраст над 83 милиона години, сред които няколко добре запазени едри зъби на крокодиломорфи, кости и костни фрагменти на различни микрогръбначни животни — риби, земноводни и др., парчета от коруби на костенурки, както и вкаменелости от по-едри животни. Една от находките, открита от Латинка Христова има доста необичайна форма, с което привлече вниманието и на проф. Стийв Брусати.

Световнопризнатият учен палеонтолог от Университета в Единбург пристигна у нас на 11.08.2022, специално за да се включи в българска палеонтологична експедиция.

Проф. Брусати се срещна с директора на музея, проф. Павел Стоев и изрази добрите си впечатления от събраните до момента вкаменелости и оцени високо потенциала на находището като възможност то да се превърне в едно от най-важните находища на къснокредна гръбначна фауна в Европа.

При пристигането си проф. Брусати даде ексклузивно интервю за БТА, а преди отпътуването му на летище София, беше интервюиран заедно с Вл. Николов от телевизия BulgariaONAIR.

Д-р Латинка Христова и докторантът Владимир Николов използваха експертизата на проф. Брусати, за да приоритизират най-значимите в научно отношение вкаменелости и да очертаят плановете за по-нататъшното им изследване, което непременно ще включва дългогодишно сътрудничество между родните учени и палеонтолога от Единбург. След прибирането им в София, на палеонтолозите им предстоят месеци в работа по почистване, консервиране и инвентиране на събрания фосилен материал в колекциите на НПМ-БАН.

Тазгодишната експедиция е финансирана от Фонд Научни изследвания чрез проекта От динозаврите до най-ранните човешки предци: фундаментални проучвания на значими моменти от историята на фауната и миналото на човека.

Организаторите на експедицията изказват специални благодарности на студентите геолози от Софийския университет, които за втора поредна година се включиха в работата на терен. В резултат на техните усилия бяха открити някои от най-интересните находки от експедицията.

Част от средствата необходими за участието на студентите са осигурени от Наградата за млад учен Проф. Живко Иванов, връчена на докторанта на НПМ-БАН, Владимир Николов от конференцията Геонауки (през 2020 и 2021), както и чрез индивидуалната подкрепа на колеги геолози.

Версия за печат