English | Български
Къде съм? > Начало > За нас > Новини

Доц. Петър Шурулинков е отличен посмъртно в конкурса „Човек на годината“ за 2023 от Българския хелзинкски комитет (1) (c) НПМ
Доц. Петър Шурулинков е отличен посмъртно в конкурса „Човек на годината“ за 2023 от Българския хелзинкски комитет (2) (c) НПМ

Доц. Петър Шурулинков е отличен посмъртно в конкурса „Човек на годината“ за 2023 от Българския хелзинкски комитет

15 декември 2023 18:30

На 12 декември 2023 за шестнадесети пореден път се проведе церемонията по връчване на наградите „Човек на годината“ за принос към правата на човека и правозащитността, организирана от Българския хелзинкски комитет.

На церемонията беше отличен посмъртно нашият колега орнитологът доц. Петър Шурулинков със специалния приз „И сам воинът е воин“. Наградата се връчва  за неговата активна природозащитна дейност, допринесла за създаването на десетки защитени територии, за опазването на българските гори и създаването на Орнитологичния опръстенителен лагер в Дуранкулак.

Призът получи съпругата му, д-р Гиргина Даскалова, също орнитолог и активен продължител на природозащитната му дейност.

„Човек на годината“ е инициатива, която се провежда ежегодно, с цел да популяризира и подкрепи организации, хора и каузи, които са направили предходната година по-добра и справедлива за цялото общество или определени уязвими групи от него. По традиция връчването на наградите става в дните около 10 декември, Международния ден за правата на човека.

Цялата церемония може да видите в Youtube.

Версия за печат