English | Български
Къде съм? > Начало > За нас > Новини

Среща с учените от Националния природонаучен музей при БАН в Европейската нощ на учените (1) (c) НПМ
Среща с учените от Националния природонаучен музей при БАН в Европейската нощ на учените (2) (c) НПМ
Среща с учените от Националния природонаучен музей при БАН в Европейската нощ на учените (3) (c) НПМ
Среща с учените от Националния природонаучен музей при БАН в Европейската нощ на учените (4) (c) НПМ
Среща с учените от Националния природонаучен музей при БАН в Европейската нощ на учените (5) (c) НПМ

Среща с учените от Националния природонаучен музей при БАН в Европейската нощ на учените

2 октомври 2023 18:20

На 29 септември 2023 г., в 18:00 часа, във фоайето на Националния природонаучен музей при БАН беше открита временната изложба „Съвременни предизвикателства пред българската биоспелеология”, посветена на 100 годишнината на българските биоспелеологични изследвания.

Доайенът на българската биоспелеология, д.б.н. Петър Берон, професор емеритус на НПМ-БАН и доц. д-р Николай Симов официално откриха изложбата. Проф. Берон разказа за своите учители в биоспелеологията — акад. Иван Буреш и акад. Васил Големански, вдъхновили първите му стъпки в пещерите.

Посетителите можеха да видят кадри от най-дългата пещера в България — „Колкина дупка”, с дължина 19 164 метра, заснети от екипа на д-р Виолета Желязкова през 2019.

След това в препълнената зала Левентис доц. д-р Николай Симов направи презентация на тема „Съвременни предизвикателства пред българската биоспелеология — неизследвани територии, нови научни проблеми, нерешени загадки”.

За първи път филиалът на Националния природонаучен музей при БАН в Асеновград, Палеонтологичният музей Димитър Ковачев се включва в Европейската нощ на учените. Посетителите му разгледаха временната изложба „Съвременни предизвикателства пред българската биоспелеология”.

От 17:30 — 18:30 часа в Градската библиотека „Паисий Хилендарски” д-р Недко Недялков, уредник на Палеонтологичния музей Димитър Ковачев направи презентация на тема „Бозайници в пещерите у нас”.

НПМ-БАН бе домакин и на програмата, подготвена от учените на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.

Събитията се финансират от Европейската комисия по програма „Хоризонт Европа”, в изпълнение на проекта SEARCH: Science + Environment + Art = Resilience. Участниците в проекта вярват, че науката трябва да бъде достъпна и вдъхновяваща за всички, особено за подрастващите, като ги насърчава към възможностите за кариера в областта на научните изследвания.

Европейската нощ на учените е инициатива, която по традиция се провежда в последния петък на месец септември и включва над 300 града в Европа и света.

Всяка година в Нощта на учените ние вдъхновяваме нови изследователи на природата и природозащитници.

Интервю на доц. Николай Симов и доц. Марио Лангуров с Василена Мирчева в предаването „Лабиринти на познанието”, програма „Христо Ботев”

Д-р Виолета Желязкова, гост на Мая Данчева в предаването „Нощен Хоризонт” на БНР

Версия за печат