English | Български
Къде съм? > Начало > За нас > Новини

Националният природонаучен музей при БАН отбелязва 100 години от рождението на зоолога Николай Боев (c) НПМ
Националният природонаучен музей при БАН отбелязва 100 години от рождението на зоолога Николай Боев (1) (c) НПМ
Националният природонаучен музей при БАН отбелязва 100 години от рождението на зоолога Николай Боев (2) (c) НПМ
Националният природонаучен музей при БАН отбелязва 100 години от рождението на зоолога Николай Боев (3) (c) НПМ
Националният природонаучен музей при БАН отбелязва 100 години от рождението на зоолога Николай Боев (4) (c) НПМ

Националният природонаучен музей при БАН отбелязва 100 години от рождението на зоолога Николай Боев

1 ноември 2022 19:00

В Деня на народните будители, 1 ноември, във фоайето на Националния природонаучен музей при БАН беше представено новото издание на сборника с есета на природозащитна тематика Докато пеят чучулигите на Николай Боев. Събитието бе съпътствано от изложба с оригинални рисунки, илюстрации и карикатури от личния архив на автора. Двете събития са посветени на 100-годишнината от рождението на автора и се осъществяват съвместно от Националния природонаучен музей при БАН, Регионалния исторически музей-София и Дружеството на анималистите, флористите и научните илюстратри (ДАФНИ), както и със съдействието на наследниците на автора, проф. д.б.н. Златозар Боев и доц. д-р Цветана Попова.

Книгата представиха директорът на музея, проф. Павел Стоев, инициаторът на идеята, художникът Георги Пчеларов, председател на Управителния съвет на ДАФНИ и близък приятел на Николай Боев, проф. Николай Спасов — негов възпитаник и последовател и проф. Златозар Боев, редактор на новото издание и син на автора. Кураторът на изложбата, Христина Грозданова, главен уредник на РИМ-София, представи идеята и работата по подготовката и реализацията на изложбата.

Сборникът Докато пеят чучулигите е една от любимите на много поколения еколози книга от основоположника на съвременната природозащита в България, доц. Николай Боев. Книгата включва седемнадесет есета и авторовия предговор, публикувани в първото издание през 1971 г., към които е добавен и нов предговор от проф. Златозар Боев. В него проф. Боев отбелязва с удивление, че 51 години по-късно идеите в тези кратки, пропити с любов към природата разкази са актуални и днес, въпреки няколкото ни нови и по-широкообхватни природозащитни закони, въпреки Натура 2000, двете издания на Червенатата ни книга, значително разширената ни мрежа от национални паркове и природни резервати, и дузината университети, обучаващи студенти в опазването на природата.

В корицата на книгата откриваме и символичното продължение на природозащитната идея в родовата връзка — илюстрацията на полска чучулига (Alauda arvensis) на внука на автора — Златозар Зл. Боев.

Всяко есе от настоящото второ издание е илюстрирано със специално създадените графични творби на едни от най-добрите съвременни наши илюстратори-анималисти — Георги Пчеларов, Венцислав Кръстев, Деница Пенева и Асен Игнатов.

Изложбата с творби на Николай Боев, разкриващи богатата му и разнообразна дейност като общественик, илюстратор, зоолог и учен от световно равнище може да бъде разгледана от 1 ноември 2022 до 23 януари 2023 в зала Левентис на музея. Изложбата се осъществява в партньорство с Регионалния исторически музей на София и Дружеството на анималисти, флористи и научни илюстратори (ДАФНИ).

Книгата Докато пеят чучулигите може да бъде закупена в музейния магазин на бул. Цар Освободител 1.

Версия за печат