English | Български
Къде съм? > Начало > За нас > Новини

#Зелен месец в музея (c) НПМ

#Зелен месец в музея

9 юни 2022 18:00

Националният природонаучен музей при БАН организира поредица събития, посветени на нулевото замърсяване, в подкрепа на инициативата ‘Зелена седмица’ на Генерална Дирекция ‘Околна среда’ на Европейската Комисия. Тази година ‘Зелената седмица’ се провежда от 30 май до 5 юни 2022 и поставя акцент върху кръговата икономика, нулевото замърсяване и опазване на биоразнообразието.

С разнообразието от дейности, насочени към различни публики, музеят се стреми да разпространи идеите и целите на инициативата до най-широк кръг участници. В програмата #Зелен месец в музея са включени акценти с различна целева публика, от артистични и културни среди, детска и семейна публика до природозащитници и еко-активисти.

На 01.06.2022 г. с официалното откриване на гостуващата изложба Карикатури на тема Икономия на средствата от 25. Габровско биенале на хумора и сатирата се постави началото на инициативата #Зелен месец в Националния природонаучен музей — БАН. Темата на тазгодишното издание на Габровското биенале Икономия на средствата търси връзката между екологичните и икономически проблеми, свързани с намаляващите природни ресурси и бързо свиващото се поле на грешка, в което се намираме като цивилизация. С творбите си авторите поставят с нарастваща острота въпроса, изправени ли сме пред социален и екологичен катаклизъм. Така влизат в своеобразен диалог с временната изложба ‘Пластдемия: Моретата и океаните също се нуждаят от ваксина’, разположена на четвъртия етаж в музея, посветена на инициативата ‘Европейски ден на морето в моята страна’ — една от ключовите инициативи за популяризиране на Интегрираната морска политика на Европейския съюз.

Темата продължава в шест творчески екоработилници за деца и родители, които ще се проведат в трите последни уикенда на месец юни. Първите пет може да посетите от 10:30 до 12:30 ч. в градинката зад Руската църква с вход свободен. Целта им е чрез изкуството и техниките за рециклиране и повторна употреба на материали да превърнат темите за устойчивия и отговорен начин на живот и опазването на околната среда в лесно изпълними задачи, адаптирани и постижими дори и от най-малките. За това ще ни помогнат дизайнерите от Ателие ТРИОН на 11 и 12 юни, с които ще трансформираме непотребни вещи и отпадъчни материали в нови функционални художествени обекти и предмети.

С художниците и педагозите от Ателие ‘8 елфа’ на 18 и 19 юни ще се научим как да пазим нашия общ дом — природата, докато майсторим с ръцете си, така че да използваме минимални количества неприродни материали.

Със сръчните Радо и Георги от ‘Ценна Пластмаса София’ще бъдем на 25 юни от 10:30 до 12:30 ч. в градинката зад Руската църква, за да се научим как да превръщаме отпадъчната пластмаса в нови предмети чрез алтернативен метод за рециклиране на пластмасов отпадък в домашни условия. На 26 юни само за посетителите на НПМ-БАН от 10:30 до 12:30 ч. Радо и Георги ще донесат своите машини за рециклиране на пластмаса и ще ви запознаят отблизо с шредера, екструдора и инжектора, с които всеки ще може да си изработи предмет за дома — карабинер, поставка за телефон, пумпал и др.

Екоработилниците са подкрепени от ‘Столична община — Лятна програма’ и са част от Календара на културните събития Столична община за 2022.

Версия за печат