English | Български
Къде съм? > Начало > За нас > Новини

25. Габровско биенале на хумора и сатирата гостува на Националния природонаучен музей при БАН (c) НПМ
25. Габровско биенале на хумора и сатирата гостува на Националния природонаучен музей при БАН (1) (c) НПМ
25. Габровско биенале на хумора и сатирата гостува на Националния природонаучен музей при БАН (2) (c) НПМ
25. Габровско биенале на хумора и сатирата гостува на Националния природонаучен музей при БАН (3) (c) НПМ

25. Габровско биенале на хумора и сатирата гостува на Националния природонаучен музей при БАН

2 юни 2022 18:00

От 1 до 23 юни 2022 Националният природонаучен музей при БАН е домакин на първата спирка от турнето на пътуващата изложба Карикатури на тема Икономия на средствата.

Изложбата беше открита на 1 юни 2022 от заместник-директора на НПМ-БАН, доц. Стоян Бешков и директора на музея ‘Дом на хумора и сатирата’, д-р Маргарита Доровска. Специален гост на откриването беше носителят на Голямата награда Златен Езоп, Ивайло Цветков.

Темата на тазгодишното издание на Габровското биенале Икономия на средствата поставя акцент върху връзката между екологичните и икономически проблеми, свързани с намаляващите природни ресурси и бързо свиващото се поле на грешка, в което се намираме като цивилизация. В творбите си авторите поставят с нарастваща острота въпроса, изправени ли сме пред социален и екологичен катаклизъм. Така темата Икономия на средствата става актуална не само заради пословичната габровска пестеливост, а и с оглед на все по-критичната нужда от пестене и опазване на природните ресурси в световен мащаб.

В тази изложба e представена малка част от творбите, селектирани от международното жури в раздел Карикатура. След първият поглед ще се усмихнете, но и със сигурност ще ви накарат да се замислите.

Кураторската изложба включва 18 автори от 9 държави. Посетителите ще могат да видят произведенията на носителя на Голямата награда Златен Езоп, Ивайло Цветков от България и на Олекси Кустовски от Украйна, носител на Награда за карикатура.

Общо 645 художници от 77 държави изпратиха 1 100 творби, от които международното жури избра за участие 81 карикатури на 69 художници от 32 държави в карикатурната изложба и 39 творби на 37 художници от 20 държави в изложбата със съвременно изкуство.

През 2022 музеят на хумора и сатирата в Габрово навършва заветните 50 години. Тази златна годишнина съвпада с 25-тото издание на Габровското Биенале, един от най-мащабните международни форуми за изкуство в България. Тази година то може да се похвали с цели три изложби с участието на над сто артисти от цял свят.

Събитието във ФБ: https://fb.me/e/1vjgZH3DF

Версия за печат