English | Български
Къде съм? > Начало > За нас > Новини

Официална делегация от Нигерия посети Националния природонаучен музей при БАН (1) (c) НПМ
Официална делегация от Нигерия посети Националния природонаучен музей при БАН (2) (c) НПМ
Официална делегация от Нигерия посети Националния природонаучен музей при БАН (3) (c) НПМ

Официална делегация от Нигерия посети Националния природонаучен музей при БАН

16 май 2022 15:00

Официална делегация, водена от министъра на външните работи на Федерална република Нигерия Джофри Ониеама, посети Националния природонаучен музей при БАН на 12 май 2022.

По предложение на Н. Пр. Янко Йорданов, посланик на България в Абуджа делегацията посети музея, където беше посрещната от проф. Павел Стоев, директор на музея и проф. Петър Берон, работил като изследовател от 1976 до 1979 г. в Нигерия.

По време на посещението двамата учени представиха най-ценните експонати от колекцията на музея и запознаха гостите с плановете си за съвместна работа с изследователите от Природонаучния музей в Ифе.

През 2022 се очаква нигерийски изследовател да пристигне за обмяна на опит в Националния природонаучен музей при БАН по проект на клъстера на Асоциацията на европейските културни институти (EUNIC). Проектът се финансира от Делегацията на ЕС. По същата програма в Германия ще пристигне изследовател от Музея за африканска история в Бенин, Испания ще е домакин на изследовател от Музея за модерно изкуство в Лагос, а Чехия — на Музея за модерна история в Абуджа.

Природонаучният музей в Ифе е изграден с дарение от фондация Leventis като част от големия научен кампус в близост до град Ибадан, включващ също Националния музей и Националния исторически музей.

Министър Джофри Ониеама е на официално посещение в България по покана на министъра на външните работи г-жа Теодора Генчовска.

Версия за печат