Национален природонаучен музей, Българска академия на науките | Новини

Официално откриване на изложба „Записки по българските орхидеи“


27.4.2023 18:30

На 25 април 2023, в зала Ботаника на Националния природонаучен музей при БАН беше открита изложбата „Записки по българските орхидеи“, посветена на фототипното издание на полевия дневник „Орхидеите в България. Записки и рисунки от Любен Домозетски“.

Изложбата беше открита официално от директора на музея, проф. Павел Стоев и от доц. Ина Анева, научен секретар на направление „Биоразнообразие, биоресурси и екология“ в Българската академия на науките. Поздравление към автора и организаторите поднесе доц. д-р Антоанета Петрова, най-дългогодишният изследовател на орхидеите у нас и доскоро директор на Ботаническата градина на БАН.

По време на откриването на изложбата Любен Домозетски подари на Хербариума на Националния природонаучен музей при БАН един спесимен от вида Gymnadenia rubra, наблюдаван от него за първи път у нас в Рила и специално събран и подготвен за колекцията на музея.

Ръкописът, създаден в периода 2022—2023 г. представя за първи път всички диворастящи орхидеи у нас. В изложбата са представени репродукции на избрани от автора страници от полевия дневник „Орхидеите в България. Записки и рисунки от Любен Домозетски“. Самият дневник също е включен като обект в експозицията, заедно със серия от научни илюстрации, онагледяващи природоизследователските интереси на автора. Освен публикуваните и вече известни за страната видове орхидеи, Любен Домозетски включва и няколко, които той наблюдава за първи път в България.

Изданието „Орхидеите в България. Записки и рисунки“ от Любен Домозетски е съвременен ръкопис, вдъхновен от научните пътешествия и експедиции до екзотични части на света през XIX и началото на ХХ век, документирани в ръкописни девници, с рисунки — дело на самите учени или на придружаващ ги художник.

Днес, когато съществуват различни технически възможности за документиране на наблюденията, авторът на ръкописа се обръща към този архаичен модел, за да ни въведе като първооткриватели в една вълнуваща „територия“ и да ни срещне с диворастящите орхидеи в България. Следвайки актуални изследвания по темата и основавайки се на авторитетни научни публикации, изкуствоведът, художник и естествоизпитател Любен Домозетски влиза в ролята на изследовател като разширява интересите си в областта на ботаниката и натрупва лични наблюдения и опит в откриването и разпознаването на тези интересни растения. След това „завръщайки се“ в ролята на художник, с молив и бои в ръка систематизира наблюденията си в ръкопис, който представя с кратко описание и с рисунки всички диворастящи видове орхидеи у нас.

Разгледайте онлайн

Този проект се организира от галерия Little Bird Place в партньорство с НПМ-БАН и с финансовата подкрепа на Министерството на културата.



Статия от Национален природонаучен музей, Българска академия на науките | Новини
https://www.nmnhs.com/23042701-news_bg.html


Печат!