Национален природонаучен музей, Българска академия на науките | Новини

Националният природонаучен музей при БАН отбелязва 100 години от рождението на зоолога Николай Боев


1.11.2022 19:00

В Деня на народните будители, 1 ноември, във фоайето на Националния природонаучен музей при БАН беше представено новото издание на сборника с есета на природозащитна тематика Докато пеят чучулигите на Николай Боев. Събитието бе съпътствано от изложба с оригинални рисунки, илюстрации и карикатури от личния архив на автора. Двете събития са посветени на 100-годишнината от рождението на автора и се осъществяват съвместно от Националния природонаучен музей при БАН, Регионалния исторически музей-София и Дружеството на анималистите, флористите и научните илюстратри (ДАФНИ), както и със съдействието на наследниците на автора, проф. д.б.н. Златозар Боев и доц. д-р Цветана Попова.

Книгата представиха директорът на музея, проф. Павел Стоев, инициаторът на идеята, художникът Георги Пчеларов, председател на Управителния съвет на ДАФНИ и близък приятел на Николай Боев, проф. Николай Спасов — негов възпитаник и последовател и проф. Златозар Боев, редактор на новото издание и син на автора. Кураторът на изложбата, Христина Грозданова, главен уредник на РИМ-София, представи идеята и работата по подготовката и реализацията на изложбата.

Сборникът Докато пеят чучулигите е една от любимите на много поколения еколози книга от основоположника на съвременната природозащита в България, доц. Николай Боев. Книгата включва седемнадесет есета и авторовия предговор, публикувани в първото издание през 1971 г., към които е добавен и нов предговор от проф. Златозар Боев. В него проф. Боев отбелязва с удивление, че 51 години по-късно идеите в тези кратки, пропити с любов към природата разкази са актуални и днес, въпреки няколкото ни нови и по-широкообхватни природозащитни закони, въпреки Натура 2000, двете издания на Червенатата ни книга, значително разширената ни мрежа от национални паркове и природни резервати, и дузината университети, обучаващи студенти в опазването на природата.

В корицата на книгата откриваме и символичното продължение на природозащитната идея в родовата връзка — илюстрацията на полска чучулига (Alauda arvensis) на внука на автора — Златозар Зл. Боев.

Всяко есе от настоящото второ издание е илюстрирано със специално създадените графични творби на едни от най-добрите съвременни наши илюстратори-анималисти — Георги Пчеларов, Венцислав Кръстев, Деница Пенева и Асен Игнатов.

Изложбата с творби на Николай Боев, разкриващи богатата му и разнообразна дейност като общественик, илюстратор, зоолог и учен от световно равнище може да бъде разгледана от 1 ноември 2022 до 23 януари 2023 в зала Левентис на музея. Изложбата се осъществява в партньорство с Регионалния исторически музей на София и Дружеството на анималисти, флористи и научни илюстратори (ДАФНИ).

Книгата Докато пеят чучулигите може да бъде закупена в музейния магазин на бул. Цар Освободител 1.



Статия от Национален природонаучен музей, Българска академия на науките | Новини
https://www.nmnhs.com/22110101-news_bg.html


Печат!