Къде съм? > Начало > Събития


Музеят гостува на RATIO с дискусия на тема ‘Праисторически свят’

На 23 юли 2019 от 20:00 ч. в кино ‘Кабана’ екипът на RATIO ще бъде домакин на научно-популярна дискусия на палеонтолозите от Националния природонаучен музей — БАН, посветена на най-новите им изследвания.

След поредица експедиции у нас палеонтолозите от Националния природонаучен музей при БАН събраха достатъчно материал, който убедително доказва, че на днешната територия на страната ни е имало островна суша, обитавана от динозаври.

Учените от НПМ — БАН ви канят на пътешествие из дълбините на времето и науката, за да ви разкажат за последните си палеонтологични находки и теориите свързани с най-ранните предци на човешкия род, кои са древните животни обитавали нашите земи, как са изглеждали, къде са живели и защо са изчезвали.

По време на това пътешествие ще научите още къде може да открием днес останки от древни организми, как учените ги датират, как модерните технологии отварят нови хоризонти пред палеонтологията и, не на последно място, как всеотдайността и усилията на поколения палеонтолози разкъсват пелената на забвението и възкресяват отдавна изгубени светове.

По време на дискусията ще бъде отворен on-line панел в www.sli.do за въпроси от публиката, на които учените ще отговорят след 21:00 часа.

Вход свободен.

Място: кино ‘Кабана’ (парка до НДК, край бул. Фритьоф Нансен)
19:00 отваряне на вратите
20:00 начало на дискусията
21:00 отговори на въпроси от публиката

събитието във Фейсбук

Събитието се осъществява по инициатива на RATIO и е част от серия събития посветени на 130-ата годишнина от създаването на Националния природонаучен музей и 150-ата годишнина от основаването на Българската академия на науките.

МОДЕРАТОР: Любомир Бабуров

ЛЕКТОРИ:

Проф. д-р Николай Спасов е палеонтолог и зоолог, директор на Националния природонаучен музей при БАН с над 240 научни публикации в областта на еволюцията, палеонтологията и палеоантропологията, систематиката, археозоологията и екологията на бозайниците. Ръководител и участник в редица зоологически и природозащитни проекти и проучвания, палеонтологически разкопки и зоологически експедиции по света. Асоцииран член е на Лабораторията по еволюцията на човека в Париж, Франция.
интервю на Наделина Анева с проф. Спасов

Д-р Латинка Христова е гл. асистент в отдел ‘Палеонтология и минералогия’ на Националния природонаучен музей при БАН. Завършила e геология със специализация по палеонтология и стратиграфия в СУ "Св. Климент Охридски’. Научните и интереси са в областта на палеонтология на гръбначни животни като основно изучава хипариони (примитивна група коне), пещерни мечки и къснокредни костенурки, фокус на изследователската и работа са примитивните коне - тяхната систематика, палеоекология и еволюция.
интервю на Наделина Анева с д-р Христова

Владимир Николов е докторант на Националния природонаучен музей при БАН, магистър по геология и палеонтология с диплома от СУ ‘Св. Климент Охридски’. Изследванията му са в областта на палеохистологията и по-конкретно костната хистология на българските нептичи динозаври. Художник палеоартист – автор на редица научно обосновани художествени реконструкции на фосилни животни, растения и праисторически екосистеми, които може да разгледате в сайта му.
интервю на Наделина Анева с Владимир Николов