English | Български
Къде съм? > Начало > За нас > Новини

Vipera ammodytes
Vipera berus
Vipera berus разпространение
Vipera
Оток на ръка
Противозмийски серум

Специалисти от НПМ описаха последствията от ухапване на усойница в България

17 януари 2011 18:45

В България се срещат 18 вида змии, два от които имат отрова опасна и за човека. Отровата на нашите змии представлява микс от хемотоксини (засягат кръвта и нейните функции), невротоксини (повлияват предаването на нервния импулс чрез взаимодействие с мембранните протеини или йонните канали) и други токсини с по-слаба проява.

Пепелянката (Vipera ammodytes) е по-разпространения вид от двете отровни змии. Среща се по топли, припечни склонове в цялата страна до около 1450 m в планините. Има рогче на върха на муцуната, тялото достига до ок. 85 cm.

Усойницата (Vipera berus) се среща в главно планините между 1000 и 2700 m. В Източна Стара планина и Лудогорието се среща и на по-ниска надморска височина, но като цяло срещите с този вид в СИ България са много редки. Обитава влажни планински ливади обрасли с храсти, по-рядко се среща в дерета и гори. Няма рогче на върха на муцуната, тялото достига до около 70 cm.

Ухапванията от змии в България не са рядкост и всяка година няколко десетки хора стигат до лечение в болнично заведение. За последните 100 г. смъртните случаи са много малко и в повечето случаи се дължат на късно потърсена или неправилно оказана първа помощ. Децата и възрастните хора като правило понасят ухапванията по-тежко и усложненията при тях са по-вероятни.

По време на теренни изследвания в периода 2003—2009 г. четирима херпетолози и сътрудници на НПМ бяха ухапани от усойници в Западна Стара планина (1), Родопите (1) и Осоговска планина (2). В два от случаите е приложен серум, а в два е проследено развитието на симптомите без прилагането на серум.

Най-честите симптоми след ухапване от усойница са оток в района на ухапването, гадене, изпотяване, болки в корема, повръщане, студени и топли вълни и подуване на меки тъкани (устни, език, лице, клепачи). Отровата на подвида Vipera berus bosniensis, който живее в България се оказа, че съдържа и силна невротоксична съставка. По всяка вероятност, именно тя предизвиква проблеми в предаването на командите на централната и периферна нервна система водещо до общо замайване, нарушена координация, двойно виждане и дори птоза (падане) на клепачите. Подобно силно изразено нервнотоксично въздействие не беше описвано в литературата до този момент.

Събраните данни от клиничното развитие на симптомите след ухапванията, предприетите мерки и последствията с и без прилагането на противозмийския серум бяха обобщени от специалистите в НПМ през 2010 г. и публикувани в реномираното списание TOXICON — 'Envenoming following bites by the Balkan adder Vipera berus bosniensis — first documented case series from Bulgaria'.



Какво да правим ако бъдем ухапани от змия в България?


Не изпадайте в паника! Контролирайте емоцията си и не преследвайте змията, за да я убиете. В много от случаите става дума за смок или водна змия. Не пипайте убити змии. Рефлексите за нападение и хапане може да се запазят дори в 'мъртва' змия [видео].

Опитайте се да запомните как изглежда змията, която ви е ухапала. Обърнете внимание на окраската на гърба, има ли добре изразено рогче на муцуната или не, колко е дълга. Ако сте в състояние, направете снимка с фотоапарат или телефона си. Ако не можете, поне се постарайте да запишете часа на ухапването — това е важна информация за лекуващия лекар!

Прегледайте ухапаното място и вижте как изглежда захапката на змията. Ако е с форма на подкова очертана от малки зъбчета, най-вероятно е смок. Ако установите две видимо по-големи дупчици на разстояние 10-14 mm една от друга и мястото на ухапване започне да отича, почти е сигурно, че змията е отровна.

Изсмукване на кръв с устата НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА! Ако има кръвотечение оставете кръвта да тече. До известна степен може да си помогнете, като изстисквате ухапаното място. В началните етапи се препоръчва студен компрес (например парцалче потопено в планински поток).

Слагането на превръзки или турникети не подобрява/облекчава клиничното развитие на симптомите. Задължително отстранете всякакви гривни, часовници, украшения и бижута. Оставянето им може да доведе до усложнения с некроза и дори до ампутация на крайници!

Пиенето на течности в началните етапи е от ключово значение за намаляване на възможния токсикологичен ефект.

Запазете спокойствие на духа и се концентрирайте как най-бързо да се предвижите към колата си или място за почивка. Движете се с бърз ход без да тичате.

До 1 час след ухапването трябва да стигнете до място, където пострадалият може да прекара първоначалната криза ако е ухапан от отровна змия.

Кризата може да протече със силни коремни спазми, повръщане на храна и стомашни сокове, мускулни крампи, световъртеж, топли и студени вълни, болки в цялото тяло.

Отокът в мястото на ухапването е най-добре проявен в първите часове. Постепенно намалява и след 6-8 часа вече е разпределен по-равномерно в засегнатия крайник. За да облекчите болката, по всяко време може да сложите върху ухапаното/отекло място парче лед увито в марля и найлонов плик.

Критичният период за преживяване от ухапването без прилагане на противозмийски серум в общия случай е в първите 4-5 ч.

Транспорт до болнично заведение се препоръчва във всички случаи на ясно изразена алергичност, признаци на общо отравяне, слаба имунна система, лошо общо здравословно състояние и нервна лабилност.

Насочете се към най-голямото населено място (най-добре към областния център) в района където се намирате. Противозмийски серум обикновенно не е наличен в малките градове и села и само ще загубите време да търсите помощ в здравни пунктове и малки болници.

При приемане в болница, опишете вида на змията, мястото (вкл. надморската височина) и кажете в колко часа сте били ухапани. В общия случай, слагането на серум 18-24 ч. след ухапване дори и от отровна змия е излишно при здрав човек. В редки случаи е възможно забавено действие на отровата. Ето защо при съмнения на лекуващия лекар, болният може да остане под наблюдение до 3-4 дни след ухапването.

Слагането на серум особено при при деца и възрастни хора е уместно само ако има сигурни признаци, че ухапването е от отровна змия. Широко практикуваното слагане на серум 'за всеки случай' може да причини тежки странични алергични и имунни реакции.

Птозата (падане) на клепачите и дисфункцията на други мимически мускули са най-явните последствия от действието на нервно-паралитичната съставка на отровата при Vipera berus bosniensis. В най-лошия случай, невротоксичното отравяне може да прогресира до затруднения в дишането и парализа на дихателната мускулатура.

Лекуващият лекар преценява дали в терапията е необходимо да се приложат кортикостероидни препарати, които повишават силно кръвната захар и имат силно последействие дори след спирането им. Ползата от урбазона и други кортикостероиди е спорна/надценена — приложението му е уместно само при тежки отравяния, като добавка към действието на епинефрина в случаи на ангиоедема (подуване на меките тъкани, обикновено клепачи, лице, устни и език) или спазъм на бронхите, както и за овладяване на анафилактичен шок. У нас серумът и урбазонът засега се прилагат задължително.

Версия за печат